Nu startar helgen!

Nyss hemkommen från kvällspasset. Vi har haft en väldigt lugn kväll. Få barn på avdelningen och vi skrev inte in så jättemånga heller. Jag satt som pass, vilket betyder att man svarar i telefonen och är ansvarig över inläggningarna på avdelningen.

Har precis mumsat i mig tre av Fridas supergoda "drömmar" som hon bakade igår. Skulle kunna äta upp hela påsen, men vi måste ju ha lite gofika till helgen också! Nu tänkte jag ta det lite lugnt i soffan och sen gå och lägga mig. Vi har lite småsaker planerade imorgon så vi hörs då.

image

Hittade det här fina collaget när jag gick igenom telefonen häromdagen. Det togs sommaren 2012 då Madeleine var 2,5 år <3

/Sanna

 
0 kommentarer »

Kvällsrutiner

Kvällsrutiner kan ju se väldigt olika ut från familj till familj. Tänkte att jag kunde beskriva hur det ser ut hemma hos oss (oftast). Mellan 18:30-19 brukar jag och barnen läsa en bok. Båda två tycker om att lyssna på sagan, men ska även redogöra för vad bilderna visar osv. Därefter går vi upp till övervåningen och leker i Madeleines rum. Hon har mest ordning på hennes leksaker så vi brukar hamna därinne. Madeleine vill alltid att vi leker med hennes dockhus, Elias brukar haka på men oftast tappar han fokus och sprider ut resterande leksaker i Maddes rum. När vi har lekt klart brukar klockan vara 19:15 och det är dags för att bada. Båda barnen älskar att bada i badkaret och de leker faktiskt väldigt bra tillsammans. Efter badandet får de ta på sig pyjamas och borsta tänder. Det sista momentet är en lugn stund i vår säng. De får välja ut två låtar som vi spelar upp på youtube. Det blir alltid Babblarna och Frostlåten "Let it go" av någon anledning. Sen är det raka vägen till sängen! Klockan brukar då närma sig 20. Madeleine somnar nästan på en gång, men Elias kan ibland vara lite svår. Det händer att han är uppe och vandrar i hallen och han tittar ofta in till syrran en sista gång. Inom 20 minuter brukar har dock sova och det är ju helt ok. Finns nog de som har det värre.

Såhär ser alltså en klassisk kväll ut hos oss. Vissa dagar uteblir kanske något eller flera moment. Det beror lite på hur dagen har varit.

image

Mys i soffan. Här har vi precis läst om Petter och hans fyra getter. Det är en riktig favorit hos barnen!

/Sanna
0 kommentarer »

Fredagsmys!

Då var det dags för oss att ha lite fredagsmys! Det blir pizza och tre avsnitt utav Paradise Hotel, en riktigt skön kväll helt enkelt. Just nu är jag påväg till pizzerian och hoppas på att de är klara när jag kommer fram, har en känsla av att vi inte direkt är de enda som tänkt pizza+fredag=fredagsmys, men jag har tålamod så det gör inte så mycket om de inte skulle vara det. Riktigt skönt att slippa laga mat helt klart i alla fall!image/Frida
0 kommentarer »

Fredagsdejt!

Vilken trevlig dag det varit! Ni såg ju tidigare att vi var ute på en promenad, när vi kom tillbaka var det dags för barnen att äta och sen vår tur. Det ett vart en pastasallad med prosciutto och mozzarella, jättegott! Det är så enkelt att bjuda på sallad, lätt att slänga ihop och tar inte lång tid. Perfekt helt enkelt!

image

Man kan ju inte ses en fredag utan att äta lite onyttig fika. Jag bjöd på kladdkakemuffins med vispad grädde ch mina vaniljdrömmar som jag bakade igår.image

Simon provåkte Sophias bil, han är så himla söt!

image

/Frida

 
0 kommentarer »

Dagens lilla Sophia!

image

Klänning Newbie, strumpbyxor vanliga Kappahl

/Frida
1 kommentar »

Ut och traska!

Hej hej, snabb uppdatering, står och väntar på Josefin och hennes son som ska göra oss sällskap idag. Vi börjar dagen med en promenad i det sköna vädret. image image

/Frida
1 kommentar »

Så lycklig!

Vaknade upp med ett leende på läpparna! Fick beskedet igår att tentan är godkänd. Så himla skönt! Bara två pass kvar på praktiken sen är kursen klar! Åh vad jag känner att jag fick mer energi nu. Hoppas det håller i sig terminen ut.

Barnen och jag tog sovmorgon idag. Vi har precis ätit frukost och ska strax bege oss till förskolan. Jag jobbar kvällspass idag så hade väl tänkt hinna med ett gympass innan dess. Måste gå förbi någon klädbutik också för att köpa en mössa. Börjar ju bli riktigt kallt ute nu!

image

 

/Sanna
1 kommentar »

Nattuggla och tupp på samma gång!

Godmorgon på er! Sophia envisades med att vara vaken till halv tolv igår. Jag var riktigt trött och redo för att sova vid typ halv nio, så det var bara att bita ihop och underhålla henne tre timmar till innan vi tillslut fick tjitttjatta lite med John Blund. Det är helt sjukt att hon kan orka vara vaken sent in på småtimmarna, men sen ändå vilja extraknäcka som tupp på morgonen. Jag förstår verkligen inte hur hon pallar!

image

Natten har varit bra, uppe vid tre-tiden och nu vid sex när vi gick upp för dagen. Hade varit skönt om vi gått och lagt oss i tid, men jag är nöjd om jag slipper gå upp en gång i timmen.

Nu ska vi ta tag i morgonrutinen, byta blöja, klä på oss, äta frukost och dricka kaffe och annat som hör till våra mornar. Om ett tag kommer Josefin och hennes söta son Simon hit för en dejt, ska bli så trevligt!

Vi hörs om ett tag igen!

/Frida
1 kommentar »

Vanlig förlossning vs kejsarsnitt!

Då har vi kommit fram till jämförelsen mellan den vaginala förlossningen och det planerade kejsarsnittet. Jag staplar upp för- och nackdelar med respektive förlopp.

Vaginala förlossningen

Fördelar:

 • Man har ont för stunden, men man återhämtar sig oftast snabbare i jämförelse med ett kejsarsnitt.

 • Det är väl bättre för barnet att födas "naturligt". Det ger rätt signaler för alla funktioner att komma igång som de ska, t.ex andning. Vatten från lungorna pressas ut naturligt när barnet får födas det normala sättet.

 • Det är en otroligt häftig upplevelse och den känslan man får när barnet läggs upp på bröstet är obeskrivlig.


Nackdelar:

 • Det gör ont och kan ta väldigt lång tid.

 • Du har ingen aning om när det är dags eller hur lång tid det tar (ganska tufft om man har många timmars bilresa till närmaste sjukhus).

 •  Det kan vara tufft för pappan/partnern att stå "maktlös" bredvid.

 • Du kan spricka. Det är ju inte hela världen med tanke på att personalen syr efteråt, men för min del blev det permanenta skador på det som är svårt att reparera nu. Enligt överläkaren som undersökte mig efteråt kommer jag inte bli 100 % bra igen


Planerade kejsarsnittet

Fördelar:

 • Du är fullständigt bedövad och känner ingen smärta när bebis kommer ut.

 • Du vet exakt när det är dags (enkelt att planera barnvakt, ta ledigt från jobbet osv).

 •  Du har ett helt läkarteam redo som tar emot och har koll på barnet, och dig.

 • Har man komplikationer sen tidigare finns det möjlighet att det inte blir ännu värre tack vare ett kejsarsnitt (som i mitt fall).


Nackdelar:

 • Smärtan börjar efter förlossningen.

 • Det är en stor bukoperation (infektionsrisk, ärrbildning osv).

 •  Risken för komplikationer ökar med snitt. Blödningar och blodproppar i ben, lungor och hjärna är fyra gånger högre vid kejsarsnitt än vid vaginal förlossning.

 • Vill man ha flera barn så kan snitt bli en begränsande faktor. 

 • Lång återhämtningsperiod. Det kan ta flera månader innan man känner sig helt bra igen. För min del tog det ca tre månader. Klart att smärtan släppte för varje vecka som gick, men det var först efter tre månader som jag kände att kroppen började komma tillbaka och smärtan inte gjorde sig påmind varenda dag.


Den här listan är en generalisering och jag vet att den inte stämmer in på precis alla, men det är min upplevelse och min erfarenhet jag berättar om här. Vissa punkter är även vetenskaplig fakta. Ni får jättegärna dela med er om er erfarenhet och om ni upplever att det skiljde sig på några punkter. 

Min sammanfattning är att jag är jätteglad att jag födde vaginalt med första barnet, trots att jag fick komplikationer. Det var inte så farligt som jag trodde att det skulle vara. Det gör jätteont, men jag klarade det betydligt bättre än vad jag trodde att jag skulle göra. Är väldigt glad över att jag fick ett planerat kejsarsnitt med graviditet nummer två. Tror dessvärre att mina komplikationer hade blivit ännu värre om jag fått föda vaginalt. Min upplevelse är att jag definitivt är två erfarenheter rikare och ser det som något positivt. Hade jag inte fått komplikationer med första barnet hade jag fött vaginalt även andra gången, men jag anser att det är väldigt bra att kejsarsnitt finns för de som behöver!

 

elias

 

/Sanna

 
0 kommentarer »

Fridas pinsammaste minne!

Jag satt och funderade lite vilka stunder som varit de mest pinsamma i mitt liv, och det är ett tillfälle som varje gång jag tänker pinsamt kommer upp direkt och ligger i toppskiktet och flyter! Så självklart ska jag dela med mig utav det till er. Sen har jag ett gäng andra stunder som varit pinsamma, men vi måste ju ta en sak i taget.

Jag var kring 10-11 års ålder. Jag och min vän Lina hade precis börjat få åka till Täby Centrum själva, utan föräldrars sällskap, och vi hade tagit tåget dit för en heldag med shopping och äta på McDonalds. Det är just på McDonalds som min pinsamma stund sker! Vi sitter i mitten utav restaurangen, med ett gäng bord och ätandes gäster runtomkring oss. Lina och jag sitter och pratar, skrattar och äter. På den tiden, precis början av 2000-talet, var ketchupen i små långa förpackningar man rev av toppen av, och inte i pumpform ner i liten kopp som det är nu. Jag har precis ätit klart, sitter och pillar med mina öppnade ketchupförpackningar, håller ut det som är kvar på en servett och viker ihop den till ett litet avlångt paket. Observera att jag gör detta utan att tänka mig för medan jag och Lina pratade ock skrattade.

Från ingenstans, absolut ingenstans, tar jag upp mitt lilla paket utav ketchup och av en reflex sveper den i en jäkla fart över axeln och sen tillbaka ner på bordet, helt ovetandes om min handling. Lina, som sitter mittemot mig blir helt stel, gapar stort och stirrar storögt på mig. Jag tänker att vad tusan har hänt?! Hon ber mig vända mig om, och vad ser jag, en tjej något äldre än jag rosenröd av ilska, och ketchup! Mitt lilla paket hade alltså i luften öppnat sig själv, innehållet hade lämnat sin trygga plats och flygit två meter över till den tjejen. Hon hade ketchup i örat, på sidan av pannan, kinden och på sina kläder. Jo, glömde jag säga att hon enbart hade på sig färgen VIT! Vit topp, vita jeans och nu efter jag varit i farten röda tomatluktande fläckar. Hela jag stelnade till, jag ville gömma mig under bordet/springa därifrån.

Jag gick fram till tjejen som satt där sur med sin vän och bad så mycket om ursäkt. Hon häver då ur sig:" visst, men tänk på det nästa gång!". Alltså efter den incidenten gjorde jag aldrig ett ketchuppaket och slängde den i luften utan att tänka på det, så att jag skulle "tänka på det" igen när jag skulle göra mitt "rackartyg" lär inte hända. Snabbt efter min ursäkt smet vi därifrån och gick till någon affär. Jag höll på att smälla av utav att jag skämdes så mycket! Någon stund senare såg vi de två tjejerna i centrumet och jag sprang snabbt och gömde mig.

Ja det här är alltså ett tillfälle i mitt liv som är fastetsat föralltid! Den känslan glömmer jag aldrig, herregud vad jag kan skratta åt det såhär i efterhand. Jag ska tänka ut lite fler tillfällen framöver och bjuda er på!

image

/Frida - fröken klumpig

 
2 kommentarer »

Smått och gott!

Här hemma luktar det väldigt gott just nu. Sophia och jag var iväg en sväng och handlade. Jag passade då på att fylla på skafferiet så jag kan baka lite och den här eftermiddagen har gått i bakningens tecken. Jag är själv inte direkt tokigt småkakor, men Markus däremot är det, så jag bakar väl för hans skull idag. Han kommer bli ruggigt nöjd när han kommer hem från jobbet idag. Tror nog inte jag behöver laga någon middag, kakorna går före, nästan iaf...

image

Det vart en sats med hallongrottor

image

och en sats med vaniljdrömmar!

image

/Frida
4 kommentarer »

Hälsar på en söt och hoppas på något sött!

image

Hälsar på hos lilla Sophia idag. Hennes mamma står och bakar just nu så har jag tur kanske jag får smaka på något!

/Sanna
1 kommentar »

Dagens lilla Sophia!

image

Body H&M, byxor Lindex

/Frida
0 kommentarer »

Små söta fötter i syne!

God morgon på er! Jag och min lilla tupp har varit uppe ett tag nu, bytt blöja två gånger, ammat, ätit gröt och nu ligger Sophia i gymmet och snackar. Jag tar mig en tid kaffe och passar på att fylla i lite i hennes bok. I måndags hittade hon nämligen sina fötter (!) och det måste vi skriva ner. Innan har hon bara hittat dem när hon badar, men nu var de alltså intressanta när hon sitter torr i min famn.

image

Det är så kul att se hennes utveckling varje dag. Alla olika ljud som kommer, rörelser som ändras och minspel som man skrattar ihjäl sig åt. Att ha barn är så fantastiskt givande!

image

Nej nu ska jag återgå till Sophia, hon ska få amma lite och förhoppningsvis får jag frukost inom en timme. Kurr kurr i magen helt klart!

Jag håller på och skriver ett inlägg om mitt mest pinsamma minne, så håll utkik under dagen efter det!

/Frida
0 kommentarer »

Äntligen!

Examinationen är nu inskickad! Finns ingen återvändo, men det blir säkert bra. Får väl komplettera annars, det är inte värre än så. Känns skönt att inte ha det över mina axlar längre. Det är tre pass kvar från praktiken sen är kursen avslutad. Om jag klarar tentan såklart.

Nu har jag anlänt till praktiken så vi hörs senare!

image

/Sanna

 
0 kommentarer »
Nästa sida