Små vardagliga"problem"

När man får barn blir man varse om att en sådan simpel sak som att dricka sitt kaffe varmt inte nödvändigtvis behöver vara en självklarhet, snarare mer givet att det kommer att vara fisljummet under tiden du sipprar på det. När Sophia var liten (ok hon är fortfarande superliten, men jag menar några månader gammal) så hade hon ett par sovpass per dag där det fanns tid att hinka en kaffe, om än bara femton minuter hit och dit eftersom hon aldrig sov om dagarna, eller nätterna för den delen heller. Men då i alla fall kunde jag dricka mitt kaffe på den lilla stunden och få det varmt också, det var lite skönt att få den lilla stunden för sig själv och boosta kroppen på koffein.

Numera sover Sophia efter lunch och det är den enda gången per dag hon sover under dagtid, så större delen utav dagen är hon uppe och röjer i en väldans fart. Jag gillar inte riktigt att dricka mitt kaffe då (även om jag gör det) för jag har liksom kopplat ihop kaffe med en lugn stund för mig själv och en stund att få bara njuta i lugn och ro. Kaffe är ju som ni vet fasligt varmt när det är nybryggt så glaset eller koppen är alltid placerad på hög höjd långt från hennes små händer så ingen olycka är framme. Den följer med från rum till rum och jag hinner dricka en klunk här och där, men för det mesta har hälften av glaset svalnat innan jag druckit klart, och svalt kaffe är ingen favorit för min del. Därför riktigt njuter jag av mitt kaffe just nu när Sophia sover, trots att jag sitter och pluggar samtidigt, för det är ingen njutning för fem öre, att plugga alltså. Ja hörni, det här var ett inlägg som helt klart skriker "i-lands-problem", men tur är väl att man till största del bara har sånna problem och inte värre.

image

/Frida
1 kommentar »

Throwback Thursday

Kollade igenom min Instagram och hittade några bilder som ger mig ett glädjerus i kroppen när jag tänker tillbaka på varje ögonblick. Första bilden lades ut av min syster Sanna och det var under den lunchen jag berättade för henne att jag var gravid och att hon skulle bli moster. Det var tidigt i graviditeten och vi ville inte gå ut med någon info till andra då.

image

På denna bild hade jag precis innan berättat för mina tjejer att Markus och jag väntade barn och jag var nog i vecka tolv då om jag inte minns fel. De skrek rakt ut utav lycka och det var verkligen en kväll att minnas.

image

Min nära vän Nico,e kunde inte vara med på middagen ovan, så bara någon dag efter träffade jag henne och berättade den roliga nyheten. Vi var på restaurang och hon var hemma på besök från plugget.

image

På den här bilden var det nyårsafton och jag och Markus var hemma på middag hos Sanna och hennes familj för att fira in det nya året. År 2014, det som skulle bli det bästa året någonsin i mitt liv, det året vår dotter föddes. Hon gick ut med den stora nyheten på Instagram strax efter jag och Markus gjorde det på sociala medier, alltså bilden längst ner som ni ser. Jag är så enormt tacksam för att jag har fått uppleva en graviditet, fått föda mitt barn och fått uppleva det första året som förälder- absolut inget slår det!

image image

/Frida
0 kommentarer »

Hem ljuva hem!

Nu är vi hemma igen efter en liten minisemester för hela familjen där vi tagit en roadtrip från Stockholm ner till Öland med ett stop i Oskarshamn en natt. På Öland stannade vi två nätter och hann med en del mysigt trots varierat väder som vände stup i kvarten typ.

Egentligen var planen att vi skulle komma hem imorgon först och stanna till i Linköping idag och ta in på hotell för att sedan fortsätta resan hemåt imorgon men både jag och Markus var nöjda med vår resa och kände faktiskt för att åka hela vägen hem redan idag. Tur nog gick det att boka av hotellet i Linköping samma dag som incheckning utan någon kostnad, så då slapp vi slänga pengar i sjön på det.

Det var första gången vi åkte en sån lång rea med Sophia i bil (5 1/2 timma) och det gick betydligt mycket bättre att åka hem än att åka ner. Då var det skrikfest ett bra tag men idag var det bara en kort stund, vilket var skönt. Vi stannade till halvvägs för lite lunch och för att sträcka på benen och det gjorde sig gott för oss alla. Sophia fick sitta och smaska i sig lite ärtor innan hennes beställning var klar i köket och det tyckte hon var toppen.

image

Nu ska jag packa upp lite här hemma och få i mig lite middag, magen kurrar rejält! Mer bilder från resa  och mer ingående info om hur det gått med maten, att sova på hotell och en del annat kommer i senare inlägg.

/Frida
0 kommentarer »

Skrattfest på låtsas

För ett par dagar sedan skämtskrattade jag med Sophia när jag bytte blöja på henne, alltså man kan säga att jag fejkskrattade typ. Det tyckte Sophia var så himla roligt så hon snappade upp det och började härma mig ganska direkt. Det blev alltså en fejkskrattfest vid skötbordet och tillslut blev det så att vi båda skrattade på riktigt för att det vart så roligt. Efter detta fejkskrattar hon lite då och då, och jag tror det är för att skoja med mig och få fram lite skratt. Tänk vilken medvetenhet de små har, och att hon förstår att hon kan skoja och ha sig. Hon är allt en liten skämtare vår lilla loppa!

image

 

Hade ingen bild från själva blöjbytet, men ni kan nog leva med denna gulliga bild istället.

/Frida
0 kommentarer »

Upp i vagnen

Sophia är ju som sagt en liten tjej som gärna är överallt och ingenstans på en och samma gång, att jaga efter henne har blivit vardagsmat för vår del. Om hon inte springer iväg i en väldig fart så är hon upp i soffan på nolltid och står upp och skrattar. Jag blir inte förvånad om vi hittar henne uppe i lampan och dinglar inom kort, på den nivån är det med vårt lilla busfrö.

Vi har i alla fall vår vagn, en Emmaljunga Duo edge, ståendes i hallen som är beklädd med stengolv. Hallen ligger i anslutning till kök och vardagsrum och är allt som oftast en passage, och så också hemma hos oss. Härom veckan stod jag i köket och fixade med lunchen till oss, Markus var ute i trädgården och höll på och Sophia röjde runt i köket och hallen med olika leksaker och underhöll sig.

Jag tittade till henne varannan minut ungefär för att se så hon inte hade något fuffens för sig, som att stå i soffan eller så, och såg senaste gången att hon var i hallen och omfördelade våra skor i skoställwt. Jag vände därefter in i köket i drygt 30 sekunder när jag hör Markus fråga:

- men vad tråkigt att sitta där, har du satt henne i vagnen Frida?

Jag var helt frågandes och förstod ingenting, hon var på golvet nyss och lekte, och nu satt hon i vagnen. Sophia hade alltså själv inom öppet utav några sekunder klättrat upp i vagnen, vilket busfrö! Efter denna händelse är det längre inte "säkert" att låta henne vara i hallen själv i någon minut, skulle hon ramla när hon försöker ta sig upp i sin vagn är det hårt stengolv hon faller på, och det är riktigt riktigt läskigt. Applåder för att hon är så duktig och kan ta sig upp helt själv men svettpärlor och oro över hur snabb hon är på att ta sig upp överallt utan att tänka på konsekvenserna.

image

/Frida
0 kommentarer »

Världens minsta städtant

Vi har en liten städtant här hemma kan jag intyga er om. Ja inte när det kommer till hennes leksaker, eller att maten flyger åt alla håll och kanter när hon äter, eller att kläderna i garderoben ska ligga prydligt där inne, nej för det verkar hon inte bry sig ett skvatt om. Nu pratar jag om de små skräpbitarna som man kan hitta på golvet här hemma som har åkt med vagnen in och därefter fått egna fötter i vårt hem. Det spelar ta mig tusan ingen roll om vi dammsuger fem gånger per dag, det blir skutigt på typ tio minuter igen (känns det som).


Vilket som, tillbaka till städtanten. Hon går runt här hemma med sitt lilla nyptag som fingrarna gör och plockar upp små små skräpbitar, går därefter till köket, öppnar upp skåpet där vi har soporna (vi har vanliga sopor i en och kompost i en annan, som den ni ser på bild), lägger i skräpet och stänger sedan efter sig för att leta upp nya små fynd. Hur jäkla duktig får man vara liksom?! Hon har alltså fattat galoppen att skräp ska till detta skåp för att hon sett oss göra så, jag smäller av utav paffhet.


image image

Lilla lilla gulliga städtant! 

/Frida
0 kommentarer »

När hon somnat för natten

Ni som läst bloggen sedan en längre tid tillbaka vet att Sophia knappast varit ett barn som ser fördelar med att sova längre tider eller helst alls. Att vara uppe i stort sett dygnet runt var betydligt roligare de första sex månaderna i hennes liv, detta var definitivt inget jag höll med henne om (hej jag var ett vrak!) och ansåg snarare att när solen gått ner är det dags att säga hej till John Blund. Sedan jag slutade amma och hon började äta mer mättande och rejäl mat har hennes sömn blivit betydligt bättre. Hon sover aldrig hela nätter, men hon kan i alla fall sova mer än 45 minuter i taget.

Jag kan på riktigt inte förstå hur jag orkade ens stå upp de första sex månaderna när jag i snitt sov drygt tre timmar per dygn (osammanhängande) och hon sov en kvart hit och dit utspritt under dygnet, det är ju faktiskt helt galet nu i efterhand. Vilket som, det var då och nu är nu! Nu sover hon bara en dagsvila per dag och somnar för kvällen någon gång mellan 19-20 tiden. Det är klart att hon kan vara uppe något senare än så om hennes vila på dagen blivit förskjuten (som inte beror på oss utan en liten tjej som vill göra annat än att sova) men överlag är denna tid standard för henne.

Däremot har vi en återkommande "negativ" grej här hemma, nämligen att hon vaknar prick 1 1/2 timma efter att hon somnat för natten, oberoende på när hon somnade från första början. Det är som en liten klocka inom henne som väcker henne. Vissa kvällar är det helt omöjligt att söva om henne utan att ligga kvar i vår säng för hon vaknar superledsen så fort vi lägger över henne i hennes egna säng. Och vissa kvällar vaknar hon till kanske 2-3 gånger men att hon kan somna om i alla fall. Alltid kring 02-tiden på natten vaknar hon ledsen och vill komma över till oss, så några längre stunder i sin egna säng är det ju inte, ett par timmar kanske. Att bara putta in nappen i munnen igen funkar inte på henne, hon behöver kramas om och få närhet gör att somna igen. Hur gör era barn, sover de hela nätterna utan uppvak eller gör de som Sophia, vaknar ett par gånger och behöver sövas om?

image

/Frida
3 kommentarer »

Hon förstår så mycket!

image

Nu är Sophia ett år gammal och jag märker en klar skillnad på utvecklingen för hennes del sedan hon blev ett år. Klart att det händer mycket innan dess från det är hon varit en liten spädis till åtta månader osv, men det som händer just nu är så mycket utvecklingen i kommunikation och förståelse och det känns så märkbart på ett annat sätt, om ni förstår vad jag menar. Nu är hon en liten individ som visar vad hon vill, gestikulerar och försöker göra sig förstådd till oss.

Vi kan prata med henne och hon kan förstå vad vi säger. Härom dagen kom hon in i sovrummet när jag höll på att klä på mig och hon hade en utav hennes skor i handen. När hon kommer med skorna i handen menas det att hon vill gå ut och gå, så jag sa då till henne att hon måste hämta den andra skon också. Hon gick iväg med den ena skon på foten, som jag satt på medan jag sa till henne vad vi behövde, och tänkte sen att jag får gå till hallen snart för att ta på den andra. Då kan ni ju förstå min lilla glad chock jag fick när hon kommer tillbaka in i sovrummet (jag har precis klätt på mig) och hon har den andra skon i handen och visar på att hon vill sitta i mitt knä och få den på sig. Alltså hallå, hur duktig tjej har vi inte?! Hon förstod en lång mening jag sa, gjorde enligt instruktioner och kom tillbaka till mig. Herregud så duktig!

Jag frågade även henne häromdagen om hon ville ha lite ost till sin mellis och hon svarade "ja". Jag ställde frågan igen för att testa henne och igen fick jag ett "ja". Hon förstår så himla mycket mer än vad jag tror och det märks verkligen av nu när hon kan föra sig runt själv och göra sig förstådd på olika sätt. Vår stora lilla tjej!

/Frida
0 kommentarer »

It's alive!

Jag har inte direkta några gröna fingrar, det kan jag lugnt erkänna för er, men däremot älskar jag blommor ändå. Vi har inte många växter här hemma, dels för att vi inte har många fönster och dels för att det inte lämpar sig när Sophia är precis överallt och röjer. Något jag däremot haft i köksfönstret i ett år är dessa två orkidéer, innan dess var det två andra blommor som jag inte ens minns vilja de var, men de dog och må de "rest in peace". Hursomhelst, dessa två orkidéer har varit totalt stendöda de senaste halvåret, och jag har väl kanske inte hett dem den omtanke och upp uppmärksamhet som de förtjänar, så därav dess "dödhet".

Men nu ska ni få höra, de har återuppstått från de döda och blommar för fullt numera! Jag tänkte för ett par veckor sedan att jag ger dessa två en chans till att visa vad de går för och med lite kärlek mjukade de upp för mig och kom till liv. Orkidéer jan nog vara en av de få växter jag kan få till liv igen. Jag har tänkt på det ett antal gånger att jag ska fördjupa mig lite i blommor och växter, att liksom skaffa mig ett intresse i det, men hittills har jag inte lagt manken till. Jaja den dagen kommer väl, och tills dess njuter jag utav dessa tillbaka till livet-blommor.

image

/Frida
0 kommentarer »

Att leka på oss

Vi har en liten lekhörna här hemma med ett gäng olika leksaker. Nu förvaras egentligen bara leksakerna där, för under dagtid åker i stort sett allt ut på golvet, soffan, soffbordet, ja all ledig yta typ för att sedan plockas upp ett antal gånger per dag. När vi är i köket åker leksaker med dit och är vi i vardagsrummet så flyttas olika leksaker dit. Då är det tur att man bor litet, det går fort att städa undan allt och förflytta det.

image

Något som är återkommande och gulligt är att Sophia gärna sitter på oss och leker, som här på bilden. Då sitter hon på sin pappa i öppningen mellan hall och kök, på golvet men ändå inte att hon sitter på golvet. Ofta sitter jag skräddare på golvet och då hoppar hon gärna ner och sitter i gropen och leker. Hon är en väldigt mysig liten tjej som gärna sitter i trångt läge och pysslar med lego eller läser en bok. Skönt är däremot att hon kan leka på egen hand också, ja alltså på sin egna rumpa och att den nuddar golvet, så man får lite valmöjligheter det vill säga.

/Frida
0 kommentarer »

Nya fina skor till Sophia

image

Dessa tre tjusiga skor fick vi med oss hem från affären idag- två par Kavat och ett par från Tretorn. Tipp topp var att Sophias farmor mötte upp oss i centrum och hjälpte till med shoppingen, hon är så kunnig med det där med vad som lämpar sig till vilket väder och hade många bra tips på vad som skulle passa Sophia för olika årstider som kommer framöver. Det vart ett par "gympaskor" som är fodrade och tål väta för tidig höst, de rosa från Kavat. Sen vart det även fodrade stövlar till när hösten är blöt och kall, så hennes små fossingar inte blir dyngsura och genomkylda och som kommer från Tretorn. För att toppa det hela fick även de superfina bruna vinterstövlarna hänga med hem som även de kommer från Kavat. Rejäla och bra fodrade om vintern blir kall. Jag är riktigt riktigt nöjd med dagens inköp och Sophias farmor är så snäll som vi bidra med inköpen, hon blir riktigt bortskämd vår lilla tjej.

/Frida
1 kommentar »

Semesterhjärna

God morgon på er! Det är fredag idag, men det är inte helt lätt att håll koll på det tycker jag när Markus är hemma också, dagarna liksom bara går ihop och jag blir helt veckodagsförvirrad när det liksom inte är jobb eller annat återkommande som berättar vilken dag det är. I tisdags till exempel trodde jag halva dagen att det var onsdag, och idag skulle det lika gärna kunna vara måndag. Men det tyder väl på att jag njuter på för fulla muggar med min ledighet med min familj, så då för hjärna gärna spela mig ett förvirrat spratt lite då och då. Skulle jag få panik över att veta vilken dag det är kan jag ju snabbt bara kolla en kalender, inte svårare än så. Hoppas bara inte min slöa semesterhjärna struntar i att jag behöver plugga och inte tar in lika mycket information än vanligt. Äsch det är nog ingen fara, den borde ju fatta vad som är viktigt och inte.

Idag ska vi ta oss en sväng till centrum och kika in lite höst och vinterskor till Sophia. Vi har varit ruggigt nöjda med hennes kavat-sandaler så förhoppningsvis finns det skor lämpade för höst och vinterväder i det märket och hennes storlek i butiken. För tillfället har hon storlek 20, och jag är helt lost på vad hon "beräknas" ha till höst och vintern, men butiksbiträdet får hjälpa oss och mäta hennes små fossingar så blir det bra. Är det vanligt att de hoppar över en skostorlek som de kan göra med kläder, eller växer små fötter mer stadigt och stabilt?

imageimage

/Frida
0 kommentarer »

Kissar på mig utav skratt!

image

Den här bilden säger allt om hur dagen på Leos Lekland var med familjen Lagergren: galen, rolig och vild! Angelica är en av de roligaste människorna jag någonsin träffat och hon bjuder på mer än bara ett leende när vi ses eller hörs, det blir oftast som överskriften till detta inlägg, att jag känner att jag snart kissar på mig för jag skrattar så hejdlöst. Hon är höggravid med andra barnet, klättrar upp för trappor och åker i en galen fart ner för den hala rutschkanan och ger ifrån sig ett galet utvrål spm hörs över hela stället. Hennes livrädda min och hejdlösa skrattanfall efter att hon kommit ner i säkert förvar (med en sammandrag utav chocken för att det gick så fort) är som man säger på engelska "priceless". En förbaskat rolig och fin vän som jag gärna skulle vilka vara med dygnet runt, alla dagar. Tänk vilka magmuskler jag skulle jobba upp med tanke på hur mycket skratt jag vräker ur mig med henne, hehe gratis träning minsann.

/Frida
0 kommentarer »

Dags för lekland med hela familjen!

Hej på er! Efter en förmiddag på hemmaplan ska hela familjen nu bege sig iväg till Arninge och Leos Lekland för att möta upp familjen Lagergren och leka loss med dem. Det ska bli hur kul som helst! Sophia och Alice har inte träffats på evigheter och inte jag och Angelica heller för den delen, så den här playdaten är riktigt efterlängtad. Som ni kanske vet älskar jag att leka runt på Leos, åka rutschkana och allt annat skoj som finns där inne, så jag lär vara ruskigt nöjd med eftermiddagen där. Sist vi åkte dit hade jag på mig galet "hala" byxor, såpass hala att rutschkanorna gick livsfarligt fort. Denna gång har jag inte de på mig, så hoppas jag slipper riskera benbrott och sånt för lite lek, hehe. Hoppas ni har en fin dag!

image

/Frida
0 kommentarer »

Blött men ändå torrt

Igår när regnet fullkomligt öste ner efter middagen föreslog Markus att vi skulle gå ut en sväng. Vi brukar ofta ta en promenad efter middagen, skönt att gå av dig matkoman och Sophia tycker det är så galet kul att få vara ute, däremot var en liten liten detalj annorlunda denna promenad, Sophia premiäranvände sina regnkläder. När hon fyllde ett år fick hon ett helt set med gummistövlar, regnjacka+byxor samt en gullig "mössa" (heter säkert något annat) utav sin farmor och farfar och igår var ett ypperligt tillfälle att prova dem så som regnet öste ner.

image image

När vi har provat stövlarna på henne tidigare, alltså för drygt en månad sedan, har det varit lite bökigt för Sophia att gå eftersom det är ganska klumpigt att ha på sig gummistövlar, men igår hörni, igår gick hon helt utan problem och tog rejäla stora steg med stövlarna på. Hon är jätteduktig på att gå numera så det var ingen match för henne längre, duktiga tjejen. Hon såg galet söt ut med full mundering och tyckte det var superkul at gå runt fritt i det blöta vädret och sätta sig i pölar och annat skoj.

image image

Regnkläderna är från Didriksson och de får full poäng från oss, hon blev inte blöt någonstans innanför kläderna trots allt vatten som öste ner från alla håll och kanter, jättebra!

/Frida
2 kommentarer »
Nästa sida