Öppna förskolan

image

Det var fullt ös på öppna förskolan idag, och jag är inte direkt så förvånand! Eddy och Sophia hade störtkul tillsammans och röjde runt på golvet bland alla leksaker. Till en början var Sophia något tveksam till Eddy då han snudd på kastade sig över henne av lycka att få leka, och då kom underläppen fram hos min lilla tjej, men det släppte direkt efter och sen kunde de leka på och ha sig. Sophia är nog inte van vid barn/bebisar som är "pang på rödbetan" så som hon själv är, gärna knycka andras nappar och klappa på dem. Så nu fick hon smaka på sin egna medicin och det gick ju bra efter ett kort litet underläpps-ögonblick.

image image

Anette och jag fick knappt sitta ner på golvet mer än någon minut, sen var det bara att hämta sin unge på andra sidan rummet. Livliga små pluttar har vi minst sagt! Det såg så gulligt ut när de stod mot varsin stol och snackade med varandra, tänk vad tidengårsåfort fort. Vi har umgåtts sedan några veckor innan BF och nu är våra bebisar nio månader, snart ett år. Låt tiden gå ruskigt långsamt nu tack!

image image

En jättemysig förmiddag hade vi tillsamnans med lek, sångstund och massa snack att ta igen sedan sist. Det är så härligt att träffa Anette för vi klickar så bra och vi har lite samma vardag med energifull bebis, om vi säger så. Inte en lugn stund för någon av oss, och det är så kul att ses då och få jaga lika mycket åt alla håll och kanter. Barnen stormtrivs också så det är ju ett stort plus! Nästa vecka blir det dejt igen och det ska bli himla skoj.

image

/Frida
0 kommentarer »

Nej!

Det senaste ordet i Sophias förråd är just det som överskriften visar, ordet nej. Vi tror att det beror på alla de nej vi säger till henne dagligen.

- Nej Sophia, inte klättra på ugnen!

- Nej inte äta den där!

- Nej inte pilla på eluttaget!!

Ja som ni förstår är listan för nej ungefär 100 gånger längre än det jag skrivit ovan, för Sophia är en liten energifull upptäckare som gärna kikar på allt mellan golv och tak. Grejen är bara att hon inte kommit på hur man klättrar upp längs med väggarna, men när hon väl gör det kommer hon befinna sig uppe i en takkrona eller så, var så säker på det! Vilket som är det förbaskat gulligt när hon upprepar nej om och om igen samtidigt som hon ger oss världens största leende.

image

Sophia "in action" när hon röjer runt på golvet och kryper i en väldans fart.

/Frida
0 kommentarer »

Tack och hejdå skitnatt!

image

God morgon! En riktigt dålig natt lämnar jag bakom mig, flera uppvak, mycket gnäll och en liten tjej som spänner kroppen som en båge eller något i sömnen när man försöker rätta till henne eller hålla om i sängen. Nej hörrni den här natten slänger jag i sopkorgen direkt, en ny natt tack med sammanhängande sömn. Som jag så ofta säger, tur att det finns kaffe! Och tur att lillfisen är så glad när vi går upp och äter frukost, det ger liksom lite extre energi efter en natt som tömt en på energi. Här tittar hon intensivt på sin gröt som ska serveras precis efter kortet är taget.

image

Idag ska jag och Sophia ta oss en sväng till öppna förskolan och träffa Anette och hennes Eddy från min gamla mammagrupp sedan mvc. Det ska bli jättekul att ses då det var säkert över två månader sedan sist. Eddy ska tydligen, precis som Sophia, vara en energifull lite filur som gärna är överallt samtidigt, så de två små kommer nog stormtrivas i varandra sällskap om jag inte tror helt galet.

Anette och jag pratade igår via sms om just öppna förskolan som aktivitet och ställe att mötas upp på och jag nappade direkt på när hon föreslog det. Hon sa då att en av anledningarna till varför vi ska dit är så vi slipper städa upp ett kaos efter oss, och det ligger mycket i det, haha! Självklart städar man ju upp efter sitt barn om det skulle bli jättestökigt där men miljön är ju redan gjord för lek i mängder och leksaker överallt, så det är ju inte riktigt som hemma när lite grejer som ligger framme skapar ett bombnedslag och en inre stress. Vilket som ska det bli jättekul och ses om ett litet tag! Vad ska ni hitta på en tisdag som denna?

/Frida
0 kommentarer »

Bästa mammatrion!

Vilken vilken måndag det vart, en riktig höjdare! Sophia och jag mötte upp Angelica, Dani och deras små tjejer och tog oss en promenad ner till centrum och tåget imorse. Jätteskönt ute var det, kanske något kvalmigt men ändå behagligt på något sätt, inte kallt liksom. Vi tänkte att det kanske skulle bli bökigt att komma på tre vagnar på samma tågvagn, att vi eventuellt skulle dela upp oss i tåget, men tur nog fanns det yta för prick tre vagnar, så vi slapp kliva på varsin tågvagn. Hade inte varit hela världen att sitta själv men sällskap är alltid roligare tycker jag.

I Täby C tog vi en sväng förbi lite butiker, bland annat Name IT som har öppnat där. Jättefina kläder fanns det men jag höll hårt i plånboken och det vart inte ett endaste plagg till Sophia. Däremot köpte jag strumpbyxor med volangrumpa till henne inne på Kappahl, de hon haft tidigare har hon växt ur och hon kan ju inte gå utan ett par söta strumpbyxor när hon har klänning på sig.

image

Efter att vi hade kikat i ett par butiker gick vi till lekhörna och lät tjejerna leka av sig och skoja runt. De verkade helnöjda där inne och röjde runt som små tokar och hade sig. Det var på riktigt väldigt skönt att släppa ner Sophia på golvet där och bara låta henne krypa runt, ställa sig mot saker och köra "all in", för det var såpass barnvänligt och mjukt att hon inte skulle göra sig illa. Rummet såg kanske inte jätteroligt ut för någon äldre men när de är så små är det säkert jättekul att bara röra sig fritt och mycket färger överallt.

imageimage imageimage

Eftersom Dani fyller år idag tyckte jag och Angelica att det var på sin plats att hon blev bjuden på lunch och champagne utav oss på Melanders, så vi drog kosan dit och avnjöt en ruskigt god lunch tillsammans. Jag provade deras kyckling för första gången och den var klart en hit, jättesaftig och god!

imageimageimageimage

Innan vi drog oss hem från Täby behövde vi fylla på koffein- och sockerförrådet så Espresso house fick hjälpa oss på traven att stilla det begäret. Gott som tusan! Det här var sista gången vi tre ses på dagtid med våra tjejer, Angelica ska nämligen börja jobba nästa vecka och det känns så himla tråkigt, våra dejter är verkligen så mysiga och roliga. Men jag ska inte hänga läpp för det, förr eller senare är det ju ett faktum att vi alla ska börja jobba igen, så det är vara att ta tjuren i hornen och acceptera läget. Vi får helt enkelt ses mer efter arbetstid när hon kan och det är ju ingen omöjlighet att umgås bara för att någon börjar jobba. Men usch vad jag kommer sakna våra dejter vi har varje vecka. Vilket som har dagen varit jättemysig, två tummar upp!

image

/Frida
1 kommentar »

Sophias dag i mat

Sedan jag var till BVC för dryga tre veckor sedan och blev ombedd att dra ner på ersättningen rejält har Sophias matintag ändrats markant, och bara till det bättre. Jag träffade en ganska barsk och kanske inte den mjukaste och trevligaste BVC-sköterskan då och hon tyckte att jag absolut skulle sluta med nattmålet genast och att Sophia inte skulle äta ersättning alls, eller i alla fall dra ner på det markant. Nu åt hon kanske två-tre mål per dygn (med nattmålet) inräknat med ersättning så jättemycket var det inte, men absolut var det dags att trappa ner.

Redan någon dag efter jag varit där började "operation sluta med nattmålet" och det har gått jättebra tycker jag. Över två veckor utan mat på natten och inget gråt eller gnäll när hon vaknat till. Även maten under dagen har det hänt mycket förändring med. Tidigare åt hon knappt en halv burk med barnmat, eller motsvarande mängd i egenkomponerad mat, vilket inte var något hon höll sig mätt på särskilt länge. Men nu snart tre veckor senare äter hon upp en hel burk vid både lunch och middag, vilket är fantastiskt bra, så duktig tjej! Såhär ser hennes matintag ut under en dag:

Kl 06:00- välling

kl 09:00- gröt eller yoghurt med smörgås

kl 11:00-11:30- en burk barnmat och lite bitar med ost & skinka som hon får plocka med

Kl 14:00-14:30- yoghurt med smörgås

kl 16:00-17:00- en burk barnmat och majs eller ost & skinkbitar som hon får plocka med

kl 19:00-19:30- välling (dagens sista mål)

Den senaste veckan har hon endast ätit ersättning två gånger, detta då hon inte var på sitt bästa humör vid lunchen och vi skulle iväg strax efter och jag kände att hon var tvungen att vara mätt när vi åkte, så ersättningen fick agera som en liten nödlösning för stunden. Men i övrigt har hennes dagar och mål bestått utav ovanstående. Jag är himla stolt över Sophia att hon blivit så duktig med maten, det har gått fort från att ha vägrat det mesta till att kunna äta mycket. Nu känner jag mig mer säker på att hon blir mätt på det hon äter än tidigare när det tog stopp efter sex-sju skedar. Nu ska vi bara öva på att hon ska gilla mer varierad mat när det gäller burkarna, men en sak i taget helt enkelt.

image

-"Morsan det kurrar i min mage, när tusan kommer käket?"

/Frida
2 kommentarer »

Full fart från morgon till kväll

God morgon på er! Måndagen är här och en ny vecka har gjort entré. Den här natten var helt ok, uppe en gång med Sophia vid 03:30. Däremot stökade hon runt som tusan efter det, så någon direkt rejäl sömn från det tills vi gick upp skulle jag inte säga att det blev, men nu är vi uppe sedan ett tag och dagen är igång så det är bara att tuta och köra och dricka kaffe i jämn takt under dagen. Däremot har vi haft en väldigt mysig morgon jag och den pigga lilla tjejen, så det kompenserar upp det faktum att hon inte ville ligga lugnt och sova inatt, stök-Fia.

För att jag ska få något gjort här hemma om dagarna brukar det vara säkrast att sätta Sophia i hennes gåstol så hon får röja runt och gå efter mig eller stå där jag är. När hon är på golvet brukar hon med all sannolikhet ställa sig mot något och sen ramla, vilket inte är tipp topp om jag står och tar ut diskmaskinen eller så och inte har fullt fokus på henne. Såhär nöjd var hon tidigare imorse när jag sminkade mig i badrummet. Fram och tillbaka i hallen sprang hon och sa "ata ata". Haha lilla gullunge!

image image

Om ett litet tag ska Sophia och jag bege oss mot bussen och Täby centrum. Dagens dejt med Angelica och Dani ska spenderas där, och självklart är deras tjejer med också. Dani fyller dessutom år idag så det måste vi ju fira ordentligt, hipp hipp hurra för Dani idag! Nu ska vi ta och sätta igång med att borsta tänderna (tand för Sophias del) och klä på oss så är vi "good to go" när tiden faller sig in.

/Frida
0 kommentarer »

Tyck till om bloggen!

Nu har jag bloggat här i dryga halvåret (inte klokt vad tiden går fort) och ni är ett stadigt gäng som kikar in dagligen och läser om vår vardag. Det är så förbaskat roligt att ni vill göra det och jag fullkomligt älskar när ni kommenterar och delar med er utav tips, idéer, egna berättelser eller har frågor till mig. Det är så kul att ha en liten dialog med er i form av korta meningar i inläggen jag lägger upp, fortsätt med det och kommenterar gärna mer om ni vill.

Nu till min fråga; känner ni att det är något ni saknar? Vad vill ni läsa mer om/mindre om, något nytt jag borde skriva om eller något jag helt borde lägga ner?

image

Stort tack för att ni läser bloggen, ni är bäst!

/Frida
2 kommentarer »

Helgträning för hela familjen

image

Egentligen skulle jag delat med mig utav detta igår men eftersom bloggen inte ville samarbeta med mig så kommer det upp idag istället. Efter en lugn förmiddag hemma igår tog vi oss en sväng till spåret i det härliga vädret. Sol och plusgrader, så himla skönt och vilken energi man får utav det.Träningskläderna på för min och Markus del och Sophia satt rätt nöjd i vagnen och kikade in allt fint i skogen som hann swisha förbi henne.

image

Det blev 5 kilometer lufsande/joggande/springande/promenerande, inte illa alls tycker jag! När vi var klara och stretchade vid utegymmet tyckte Sophia att hennes pappa såg helfestlig ut som han höll på, och hon skrattade och flinade åt honom hela tiden, haha gullunge.

image

Det känns riktigt bra att ha kommit ut ett par gånger den senaste veckan för att jobba på konditionen. Redan nu känner jag att det händer lite lite framstegsmässigt med kroppen och hur mycket den orkar och det faktum att jag faktiskt orkar mer än vad jag tror. Nu gäller det bara att fortsätta och hålla energin och viljan uppe!

/Frida
0 kommentarer »

Det var rätt tyst...

God morgon på er! Under hela gårdagen igår gick det inte att lägga upp några inlägg från min sida, error hit och error dit, riktigt irriterande var det. Nu däremot verkar allt vara på banan igen så nu ska inlägg rulla på som vanligt i bloggen, pjuuh vilken lättnad.

Hur var denna natt kan man fråga sig? Har vi varit uppe något och traskat runt eller inte? Svar: den var väl sådär skulle jag säga. Sophia somnade efter mycket bök först vid 22-tiden vilket är rätt sent. Varför det blev så sent var för att hon först somnade vid 19:30-snåret, men vaknade upp när jag la ner henne i sängen och efter det kunde hon inte somna om. Och när hon inte somnar om direkt tar det drygt 2-3 timmar innan hon kan somna igen (hej energipåslag) så därav den sena läggningen.

Först vid klockan 04-typ vaknade hon upp och gnydde och hade sig, och det gick inte att få henne att somna om bara med nappen och lite klappande på henne. Nopp här var det ut ur sovrummet och runt på lite upptäcksfärd (för min del, Sophia blundade under hela tiden) för att få henne att somna om. Det gick rätt bra för hon somnade om på typ tio minuter, så efter det kunde jag gå och lägga mig igen. Däremot har hon korvat runt i sängen och hållit mig lite halvvaken sen dess så jag kammade inte hem några djupsömnstimmar direkt. Vi klev sedan upp tidigt (som vanligt) och gjorde dag runt 06-tiden (05 om man bortser från tidsomställningen), men däremot somnade hon om efter dryga 30 minuter och även jag fick vila i någon timma efter det, så riktigt supertidig morgon vart det faktiskt inte ändå.

Sammanfattningsvis var natten som de flesta på senare tid, bara att hon somnade senare än vanligt på grund utav "lägga ner försiktigt i sängen men har en väldigt lättväckt tjej-incidenten" tidigare på kvällen och lite mer bök. En knappt godkänd natt men natten innan fick två tummar upp från min sida, hoppas på fler sådana framöver.

image

Lilla hjärtat och jag härom dagen. Ett försök att nypa mig i skinnet tro och jag "kommer på henne" mitt i det lilla hysset?

/Frida
1 kommentar »

Kors i taket!

Hej och god förmiddag på er! Inatt hände det, inatt var första natten på nio månader som jag inte var uppe med Sophia för matning eller vaggning. Det känns helt sjukt att inte varit uppe och gått spår i golvet eller suttit och gungat fram och tillbaka under en tid när det är absolut becksvart ute, när det är inget ljud förutom Sophias lilla andetag. Förstår ni, jag har alltså inte lämnat sängen från det att jag gick och la mig, jag är såpass chockad att jag inte riktigt greppar det.

Sophias sovpass igår vart något rubbade mot vad de varit tidigare, hon somnade mycket tidigare på dagen än vad hon brukar göra, bara för att jag var ute på en promenad vid lunchtid. Detta gjorde att hon naturligtvis var väldigt trött innan middag, och aldrig skulle orka hålla ut till 19-tiden när hon annars brukar göras klar för att sova. Eftersom hon fick sova 30 minuter vid 15:30 var hon en betydligt piggare tjej efter middagen och hon somnade någon gång vid 21:30 typ.

Vid 05:30 kände lilla gullfisen att det var dags att kliva upp, trots att det är helg och allt (sovmorgon vad är det?). Kan det vara så att hon inte vaknar till på natten om hon får lägga sig senare? Eller var det här bara ett ingångstillfälle? Ja framtida nätter får avslöja svaret helt enkelt. Hoppas ni har en härlig morgon!

imageimage

/Frida
1 kommentar »

Mitt lilla hjärta!

Jag såg på Instagram häromdagen att Apoteket Hjärtat har en rolig kampanj där man kan få en gratis mössa till sin lilla plutt med ett sött tryck på, "Lilla <3" står det på. Det finns flera olika färger att välja mellan och jag kände direkt att jag ville ha en grå mössa till min lilla fis. Den rosa var även ett alternativ men så tänkte jag att hon behöver inte ha prick allt i rosa, lite kan jag ju bryta av med.

När jag kom till Apoteket igår var det väldigt utplockat, endast fem stycken mössor hängde varav två i grå och resten i grön och gul. Tur för mig fanns färgen jag ville ha kvar, det enda jag behövde göra var att lägga upp en bild på mössan på min Instagram och tagga Apoteket Hjärtat samt hashtagga dem, och vips så fick jag mössan när jag visat bilden för tjejen i kassan. En riktigt bra grej tycker jag! Mössan blir perfekt nu i vår när det är lite kyligt men inte vinterkallt, sen är den riktigt fin också tycker jag. Två tummar upp!

image

Hon ser lite skeptisk ut men det kan ju bero på att jag fotar henne och samtidigt står en gullig tjej från personalen och pratar med mig och tittar med stora ögon på henne. Rörigt värre för Sophias del, mycket på en gång liksom. Tycker i alla fall att mössan passade jättebra på hennes söta lilla huvud!

/Frida
0 kommentarer »

Dagens lilla Sophia

Eftersom det är så tråkigt grått och blött väder idag så tyckte jag att det var på sin plats att den livades upp lite, det är ju trots allt fredag också. Lite våriga söta färger fick ljusa upp dagen och det är ju förresten bara för sött med pyttesmå jeans på en pytteliten kropp. Trevlig fredag på er!

image image image

Tröja från Lindex, byxor från Lindex och hårband från H&M

/Frida
0 kommentarer »

Skaka rumpa!

Sedan någon vecka tillbaka har Sophias söta lilla stjärt börjat röra på sig när musik sätts på, och det ser så ruskigt gulligt ut! Jag hade satt ner henne i hennes säng för att jag själv skulle klä på mig när jag först upptäckte hennes gulliga rörelse. Speldosan var igångdragen för att underhålla henne den fjuttiga minuten jag klädde på mig och hon stod då upp och höll i sig i sin sängkant, glad och sprallig så som hon oftast är.

Efter en millisekund ungefär så står hon där och gungar i takt till musiken och ler brett från öra till öra och tittar på mig med en blick som säger något i stil med "mamma titta vad jag kan" jättestolt och gulligt. Efter den dansen i sängen har hon svassat runt på andra ställen här i hemmet och visat upp sin dans för oss. Flera gånger har hon stått mot vardagsrumsbordet eller soffan och visat upp sin söta lilla nyfunna "talang" och det är en fröjd varje gång. Senast igår bjöd hon mig på en härlig show!

image

Alltså jag blir så himla glad och till mig över allt som händer med Sophia och utvecklingen. Nästan varje dag händer något nytt som hon vill visa upp och jag blir så förbaskat stolt flera gånger om!

/Frida
0 kommentarer »

9 månader idag!

Kan ni tänka er, vår lilla tjej blir hela nio månader idag, det är inte klokt vad tiden gått fort! Det känns som det var bara några veckor sedan vi kom hem från BB med det bästa som någonsin hänt oss, med vår dotter. Nu är det ju mer än "bara några veckor" sedan det hände, men känslan och minnena är så färska att fallet faktiskt skulle kunna vara så.

Att bli mamma är det absolut bästa som hänt mig och jag är evigt tacksam att jag gick bli det! Att jag dessutom till råga på allt skulle få just Sophia till min dotter, ja det är liksom grädden på moset. Hon är min lilla solstråle alla dagar i veckan. Mitt hjärta svämmar över av kärlek till henne!

image  image

/Frida
0 kommentarer »

Vad finns bakom den dörren mamma?

I helgen hände det, Sophia har kommit på att det går att öppna skåpluckorna i köket och att det finns grejer där inne. Tidigare har bara lådorna dragits ut, men numera är skåpen i farozonen för hennes rackartyg. Vi måste snarast köpa barnskydd så hon inte kan öppna ett smack i köket, för hon tar sig fram i en herrans fart och far upp och ner, hit och dit utan att ens tänka en tanke på att hon kan göra sig illa.

Hon kryper fram till ugnen, tar sig upp via handtaget till plåtlådan, häver sig till stående position och öppnar därefter kastrullskåpet och kikar in. Hon är ju inte den stabilaste lilla tjejen när det kommer till att stå själv, så när skåpet öppnas i en faslig fart har hon ju ingen chans att stå kvar utan ramlar bak i samma fart som skåpet åker upp. Tur nog har det inte hänt än men en liten början på att hon åker bakåt och tappar balansen har jag sett. Såhär ser det ut när hon ska öppna kastrull/stekpanna-skåpet bredvid ugnen:

image image imageimageimage

En liten nyfiken tjej på upptäcksfärd <3

/Frida
1 kommentar »
Nästa sida