Så mycket tid om dagarna

God morgon på er! Dagens lämning på förskolan gick väldigt bea, allt flöt på och Sophia var på gott humör, vilket såklart är den bästa tänkbara starten på morgonen innan dess att man ska in till stan och jobba. Jag jobbar ju som sagt inne på Stureplan i Stockholm, men bor drygt tre mil utanför Stockholm i en skärgårdskommun. Det här medför en hel del restid om dagarna, från 2 till kanske 2 1/2 timma varje dag beroende på om det är kaos i trafiken eller ej. Det här är såklart inte jättekul alla dagar, att sitta på bussen fram och tillbaka varje dag och lägga så mycket av min tid på just att resa för att åka till jobbet, men jag tycker den restiden är värd det. 
 
Jag älskar huvudstadens puls och utbud till såväl butiker, matställen men även jobbmöjligheter - det finns liksom allt där inne, ja förutom mitt hem förstås. Jag gillar kontrasten att ha lugnet hemma, men få pulsen och farten inne i stan om dagarna, det blir en sån härlig mix av allt helt enkelt. Utvecklingsmöjligheterna inom mitt yrke är så mycket större i stan än om jag skulle jobba i vår kommun eller närliggande, och det är även en stor orsak till att jag inte vill jobba i kommunen jag bor i. Jag har stora ambitioner och jobbar stenhårt för att hoppa upp på den där "trappan" och den farten jag önskar hoppa upp finns liksom inte utanför stan. Jag har många olika målbilder yrkesmässigt och kan se mig själv om fem och tio år, vad jag gör och vilken roll/titel/kunskap jag har, och det är i Stockoholms innerstad som möjligheten till denna utveckling finns. 
 
Även när jag gick på gymnasiet valde jag att inte spendera mina dagar i kommunen, jag valde att studera i Täby (grannkommunen) och mycket var nog för att byta miljö men också få möjlighet att se och uppleva annat än det jag har i mitt trygga hem. Jag gillar nog att ha kontrasterna i mitt liv, att kunna ta en bussresa en bit bort och få vara "jobb-Frida" eller "plugg-Frida" på en annan plats än där jag växt upp, för mig var det aldrig aktuellt att gå på gymnasie i min kommun, jag ville se annat. Det är nog från den tiden jag fått in vanan att få lite restid om dagarna och därför inte känner att det är något problem. Sen får jag ju möjlighet att lyssna på poddar, blogga och spana in Instagram (fridaochsophia heter jag), så den där restiden är inte fy skam ändå, hehe. Hur har ni det om dagarna, jobbar ni i samma kommun som ni bor i eller åker ni bort som jag?
 
 
Bilden tog jag inte nyss eftersom regn öste ner utanför mitt paraply, utan bilden är från tidigare i höst. 
2 kommentarer »
Emma

Jag är precis som du och lämnar kommunen jag bor i för att jobba i centrala Gbg. Gillar också kontrasten i lugnet hemma och ändå ha tillgång till butiker och högre puls om dagarna när jag jobbar. Även på gymnasiet valde jag att lämna hemområdet och åkte in till stan och gick i en skola som gav mig mer på många sätt och vis.

Svar: Ja det är skönt att kunna koppla av och på de olika "liven" och kontrasterna :) kram Frida
Frida Pettersson

Anonym

Jag förstår vad ni menar med kontrasten mellan "hemma" och "jobbmiljön" men hur får ni det att gå ihop tidsmässigt med barn t e x. Min familj och jag flyttade längre ut från Sthlm men tar mig in på 30-40 min med pendel. Det är ju helt ok men sen får jag ändå räkna in förskole/skollämning och sen resa. Då är jag uppe i drygt 1,5 timme enkel väg, och då jobbar jag inte i stan. Är på jobbet 9 och jobbar då till sent och hinner hem med lite lite marginal för att få en stund med barnen innan läggdags. Även om karriär är viktigt för mig är barnen prio 1. Jag vet att en tid kommer då jag inte behöver lämna/hämta på skolan och kan få styra mitt val av arbete på ett annat sätt. Jag är också van att resa långt men med barn känner jag inte att det är något jag vill göra då det tar tid från familjen. Hur resonerar ni kring det?

Svar: Ja det är ett evigt pysslande för att få ihop vardagen. "Tur" för vår del är att Markus jobbar som hantverkare och därmed börjar väldigt tidigt på morgonen vilket gör att hans arbetsdag alltså slutar tidigare på dagen och att det är han som hämtar Sophia på eftermiddagen. Jag däremot har ett väldigt flexibelt jobb och har möjlighet att jobba på kontoret, bussen eller hemma om så går (såklart inte alltid men det går att styra mina dagar till viss del) och därför lämnar jag Sophia på morgonen, jobbar under min restid och är på kontoret lite kortare tid om dagarna än om man exempelvis "stämplar" in sig på jobbet. Jag har möjlighet att kunna gå tidigare om dagarna så länge jag sköter mitt jobb som ska utföras, så här hinner jag alltså jobba in tid och även lägga en del av min restid på jobb och inte bara Instagram och annat :). Håller helt med dig om att det är en kort tid i barnens liv och mitt liv som det är hämtning/lämning och för oss är Sophia prio 1 i alla lägen, så hittills funkar det bra för oss med den konstellation vi har, men skulle det visa sig att vår tid tillsammans efter jobb och förskola helt försvinner så får vi göra en annan lösning. Kram Frida
Frida Pettersson