När kommer nästa barn?

 
Jag har tagit upp det här ämnet tidigare i bloggen men jag tänkte att det kan vara kul att prata om det igen, kanske finns det några nya läsare som inte läst omde t, och sen var det också ett tag sedan så bara för den sakens skulle kanske åsikten har förändrats. Just den sistnämnda punkten har faktiskt inte förändrats alls, utan både jag och Markus är rörande överens om att om det blir fler barn i framtiden (vilket jag tror, vill och hoppas på) så kommer det att dröja. När jag väntade Sophia och även hennes första månader i livet tänkte jag att jag gärna ville ha mina barn tätt (jag ser två barn i bilden, eventuellt en tredje om många herrans år men antagligen bara två) och jag tror helt ärligt att det snarare var när jag väntade Sophia och tiden innan dess som jag kände för barn tätt. Jag tänkte nog den tanken som många föräldrar gör, att man vill att syskonen ska ha "nytta" av varandra och kunna till exempel kunna leka tillsammans eftersom det inte skiljer så mycket i åldern. Det var nog också så att jag och min storasyster enbart har 17 månader mellan oss, och vi har större delen av våra liv varit väldigt nära varandra, så den aspekten kan nog också ha spätt på min åsikt jag hade då. 
 
När Sophia däremot aldrig någonsin sov som bebis kände jag ganska direkt att det skulle vara snudd på omljligt för mitt psyke med ett till barn som högst troligen stal de få minuter per dygn som gick till sömn, och därmed var ett barn tätt helt uteslutet. Jag och Markus har även från start sedan Sophia kom känt att vi vill ge henne vårt fulla fokus nu när hon är så liten. Att ha henne i vårt liv är lika nytt för oss som det är för henne att utvecklas och lära sig saker varje dag, och alla dagar med henne är defitnivt ett äventyr jag inte vill missa en sekund av, och jag tror att just den känslan har gjort att vi vill vänta med eventuella syskon till henne. Jag vill insupa allt som rör henne här och nu, få njuta av varje utveckling, varje nytt ord och nya konster som hon lär sig och få den ensamma tiden med henne som är här och nu. Jag säger inte att det är fel att skaffa barn tätt, för jisses så mycket positivt det är med det också, men för oss passar det inte alls och är inget vi vill i vår familj. 
 
I stort sett alla i mammagruppen som jag hade under tiden jag var gravid med Sophia och som sedan övergick i en "efter födsel-mammagrupp" väntar sitt andra barn just nu eller har fått sitt andra barn för ett år sedan, och det känns helt klart som att övervägande mest familjer väljer att göra så, att liksom låta det gå cirka 1 1/2 - 2 år mellan sina barn. Jag blir enormt sugen när jag ser små bebisar och alla ljuvliga ting som kommer med det, men jag har inte fått det egna suget än för en till bebis, och då tror jag också att det är viktigt att vänta tills det infinner sig och inte köra på bara för att alla andra gör det. Nästa stora steg i vårt liv är att flytta till huset, få känna oss hemmastadda där och skapa ett liv och tillvaro i det nya, och sen kanske det dyker upp ett syskon, vem vet. Hur har ni andra föräldrar funderat och gjort, har ni skaffat era barn tätt eller väntar ni precis som vi?
3 kommentarer »
Elin

För oss är det samma! Har en 1,5 åring som vi vill ge all vår tid till. Om det blir syskon får vi se. Tycker det däremot är lite trist att man ska behöva förklara sig när folk frågar (jag har tyvärr varit med om det).

Svar: Förstår vad du menar, det kommer lätt frågor när barnet närmar sig ett år, lite "jaha och när kommer nästa barn?" Varpå jag känner lite "jag har knappt börjat lära känna och leva ett liv med min första lilla kärlek, det finns tid för fler små kärlekar sen..." Osv, håller helt med dig! Stor kram Frida
Frida Pettersson

S

Har en liten tjej som är några månader yngre än Sophia och vi är inte heller där ännu med att skaffa en till :) kanske om ett år. Vi får se hur det känns då helt enkelt. Just nu trivs vi bara så himla bra med vår dotter (som inte heller sov i början... Och rätt dåligt fortfarande ;)) och jag känner att jag vill njuta här och nu

Svar: Åh förstår dig fullt ut i alla känslor 🙌🏻 den sömnbristen är en mardröm och man skjuter gärna på den upplevelsen så länge det går 🙈 hoppas er lilla sover bättre snart! Det är himla härligt att bara fä njuta här och nu också, med den lilla goding man har ☺️ stor kram Frida
Frida Pettersson

Anonym

Vi kände också att vi ville vänta. Jag tänkte att 4 år mellan barnen skulle vara perfekt. Sen tog det lite längre tid innan jag blev gravid när vi väl började försöka, så när dottern precis fyllt 5 kom nr 2. För oss har det varit helt perfekt.

Svar: Så härligt att det blivit så himla bra :D stor kram!
Frida Pettersson